Fantastisch eenvoudige aspergesoep van Jamie Oliver met slechts 5 ingrediënten, zodat je zal genieten van een goei kom warme soep. Plus 3 werkwijzen zodat ieder perfect een gepocheerd ei zal maken.
Deze soep is volgens Jamie (uit “Thuis bij Jamie”: kook met het ritme van de seizoen) ook lekker koud op een warme dag. Roer er dan wel een extra scheut vers geperst citroensap door. Smakelijk!
Aspergesoep van Jamie Oliver met gepocheerd ei en toast
Jamie maakt een makkelijke aspergesoep met kippenbouillon of groentebouillon, 3 van de 4 soepgroenten (geen wortelen erbij) en serveert met ciabatta gebakken in hoeveboter en gepocheerd ei.
Hij laat de soepgroenten 10 minuten zachtjes stoven zonder te kleuren, zodat de smaak van de asperges steeds op de voorgrond zal blijven.
Hij geeft de keuze uit kippenbouillon of groentebouillon. Ruikt je kippenbouillon sterk naar kip, dan gaat dat je aspergesmaak verdrukken. Dus gebruik liever een zachte groentebouillon. Of nog beter: trek een aspergebouillon van aspergeschillen en aspergevoeten die je tijdens het seizoen hebt bewaard in je diepvries.
Tot slot hieronder 3 werkwijzen om gepocheerd ei te maken, waarvan de laatste de meest makkelijke… Kwestie dat Jamie dat bij zijn recept niet uitlegt hoe je dat klaarmaakt. Hij zegt wel: maak er best 10 voor 8 personen, moest er eens iets fouts gaan … Wel: met onze derde methode zal een ei pocheren altijd lukken.
1. Klassieke methode: Hoe maak je een gepocheerd ei.
2 belangrijke tips om succesvol eieren te pocheren:
- KAKELVERS! Gebruik zo vers mogelijke eieren, ideaal dus wanneer je je eigen kippen hebt. Dit is eigenlijk het belangrijkste voor een gegarandeerd perfect gepocheerd ei, waar het eiwit mooi rond de dooier blijft.
- Ook ontzettend belangrijk: pocheren is niet hetzelfde als koken. Je laat eerst je water koken. Zet dan het vuur lager en van zodra je geen luchtbelletjes meer ziet opborrelen, dan begin je te pocheren.
Altijd handig: eerst even roeren in je pocheerwater vooraleer het ei erin te laten glijden. Zo zal het draaiende water het eiwit mooi rond de dooier draaien en houden.
De rest zijn truuken van de chefs, vooral handig wanneer je geen kakelverse eieren hebt.
Neem water en doe er gewone (goedkope) azijn in wegens we doen dit immers niet voor de smaak! De azijn zal ervoor zorgen dat het eiwit sneller zal stollen. Zelfde reden waarom je een scheutje azijn bij in het water doet wanneer je een ei in de schaal gaat koken. Breekt de schaal, dan zorgt de azijn ervoor dat het eiwit sneller gaat stollen waardoor er dus minder ei uit de schaal wegvloeit. Grappig eigenlijk dat je al het ei in de schaal wil, want nu willen we helemaal geen schaal.
- Hoeveel azijn? Hoe meer azijn, hoe snelle het eiwit zal stremmen. Maar teveel azijn ga je proeven… (dus proef even van het water en proeft het “teveel naar azijn” dan ga je dit ook proeven in je ei.
- Als het water kookt, zet je het vuur wat lager zodat “je geen vulkaan” in je pot hebt (dus net ietwat onder het kookpunt zit). Zorg er dus ook voor dat in je water geen luchtbellen meer opborrelen, dan zit je goed.
- Roer met een lepel in het rond door het water.
- Laat een half eierdopje “varen” in het water: je zal zien dat het dopje na een tijdje “terplekke” in het midden blijft draaien: de ideale moment om je ei te pocheren. Dus dopje eruit en ei uit het kopje in het midden van de pot gieten.
- Even wachten tot de buitenkant van het eiwit gestold is en dan kan je het vuur weer hoger zetten: laat nog een minuutje of 2 koken. Al bij al in totaal niet langer dan 3 minuten in het water. Indien gewenst, probeer je zoveel mogelijk eiwit met een eetlepel rondom de eierdooier te verwerken… Makkelijker gezegd dan gedaan.
- Haal het ei met een eetlepel of schuimspaan (kwestie dat het water dan makkelijk kan wegdruipen) voorzichtig uit het water: klaar. Of laat afkoelen in een kom water en warm net voor het serveren weer even op in bijna kokend water.
Wil je twee eieren tegelijk pocheren, laat dan de truuk met het eierdopje achterwege. Zorg er nog steeds voor dat je een draaikolk roert en laat het ei meer naar de buitenkant in de pot vallen. Het zal dan al naar de binnenkant bewegen wanneer je het tweede ei alweer meer naar de buitenkant in de pot giet.
4 eieren tegelijk pocheren voor 4 personen? Dan gebruik je je grootste pot met uiteraard een fliiiinke geut azijn en zoals altijd: kakelverse eieren!
2. Ei pocheren in de magnetron
Je kan een ei ook makkelijk pocheren in de magnetron, zolang je het eerst wel in water breekt:
- Neem een tas en vul met 125 ml koud water.
- Breek er een ei in: als alles goed gaat ligt je ei nu op de bodem van je tas.
- Zet de tas in de magnetron en laat 50 seconden micro golven.
- Giet het ei met het water uit de tas in een fijne zeef.
- Leg het ei op een bord en snijd open: is je eierdooier niet lopend… dan probeer je nog een keer maar dan 40 seconden.
3. Hoe zo makkelijk mogelijk meer dan 1 gepocheerd ei maken
Gewoon de eierschaal vervangen met plastiekfolie (versheidsfolie) en zo pocheren:
- neem een vierkant stuk plastiekfolie van de rol
- duw in een klein kommetje en wrijf nu de binnenkant van de plastiekfolie wat in met olie
- breek hierin je ei
- til de plastiekfolie op zodat je ei in een zakje ligt
- draai net boven je ei de plastiekfolie vast en leg er een stevige knoop in
- doe dit met alle eieren die je wenst te pocheren
- leg alle eierzakjes in net niet kokend water en laat zo pocheren
- haal het zakje uit het water, snijd open onder de knoop en laat het ei uit de folie glijden… klaar!
Nu je gemakkelijk een ei kan pocheren, geeft Jamie je een nog meer makkelijk recept om aspergesoep te maken. Smakelijk!
Paleo aspergesoep serveren: met gebakken spek in plaats van korstjes!
Paleo aspergesoep: met krokant gebakken spek in plaats van broodkorstjes
Aspergesoep Jamie Oliver met slechts 5 ingrediënten
Ingrediënten
Max 5 ingrediënten
- om snel te werken kies je 800 gram dunne groene asperges, zoniet 1 kg dikke groene asperges (kan ook met witte asperges uiteraard)
- 2 uien
- ook 2 selderstengels
- 2 preistengels
- 2 tal liter kippenbouillon of groentebouillon
Wat je altijd in huis zou moeten hebben
- olijfolie om te bakken of jouw favoriete vetstof
- je favoriete zout Jamie gebruikte zeezout
- vers gemalen zwarte peper van de molen
Bereiding
- Wie met dunne asperges werkt, die breekt indien aanwezig de houterige voet eraf. Werk je met dikke, groene asperges, snijd dan de voet eraf en schil het onderste deel. Wie met witte asperges werkt, die snijd ook de voet eraf maar schilt de ganse stengel. (Houd indien gewenst enkele aspergetoppen apart voor de garnering: zeker doen wanneer je zonder ei serveert!). Snijd de rest van de asperges in grove stukken (voor een snellere garing en een minder vezelige soep snijdt je de asperges echter best zo klein mogelijk).
- Snijd de uien fijn en begin aan te stoven in een brede pot in een flinke scheut olijfolie. Voeg hierbij fijngesneden selder en prei en laat 10 minuten zachtjes stoven zonder te bruinen. Kwestie van uiteindelijk zoveel mogelijk aspergesmaak op de voorgrond te houden.
- Voeg hier de asperges en de bouillon aan toe, breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen.
- Pureer met een staafmixer en breng nu de soep verder op smaak met rotszout en peper: beetje bij beetje toevoegen en proeven tot het goed is.
- Had je aspergepunten apart gehouden? Zet dan de pot soep weer op het vuur, voeg aspergepunten toe, breng opnieuw aan de kook en laat enkele minuten sudderen tot de aspergepunten zacht worden.
- Jamie Oliver serveert zijn aspergesoep met getoaste ciabatta (glutenvrij brood is uiteraard een makkelijke glutenvrije optie, maar niet paleo en ook niet De Voedselzandloper) en gepocheerd ei... Vandaar die lange uitleg hierboven waar je 1 ding van onthoudt: kakelverse eieren gebruiken!
Een reactie achterlaten