Kies uit 1 van deze 2 makkelijke recepten om lekker romige aspergesoep te maken, zodat je zal genieten van deze voorjaarsklassieker. Met BUDGET tips, hoe asperges te schillen en hoe asperges zo vers (en dus ook zo lekker) mogelijk aan te kopen.
Met maar maximaal 5 ingrediënten wordt dit dus een soep die ieder kan maken… die tot 5 kan tellen.
Verse Vlaamse witte asperges kopen van april tot 24 juni
Het aspergeseizoen is alweer geopend, wat ook wil zeggen dat de lente weer in het land is. Verse Vlaamse witte asperges (want jaja, dat zijn nog steeds de lekkerste) kan je nu vanaf begin april tot eind juni kopen.
De groene asperges kan je dan weer het ganse jaar aankopen. Extra leuke van groene asperges in vergelijking met witte: de dunne groene moet ze niet schillen. Je soep zal uiteraard groen gekleurd zijn, maar wat smaak betreft evenzeer lekker. Dunne groene asperges zijn vooral ideaal om snel te bakken of te wokken zoals in dit ietwat anders dan anders recept met zalm.
Er zijn ook nog paarse asperges op de markt: eet die vooral rauw in salades, kwestie van zoveel mogelijk te genieten van de wel aparte kleur. Opnieuw: koop dunne exemplaren zodat je ze niet hoeft te schillen: gewoon de asperge in je handen ombuigen en breekt de voet af, dan is die te hard om rauw te eten (maar wel weer goed voor de diepvries voor later in een groentebouillon of aspergebouillon): laat niets verloren gaan in je keuken, zodat je geld overhoudt voor andere leuke dingen. Elke cent telt als je er maar genoeg verzamelt.
Hoe asperges schillen
Dunne groene en paarse asperges hoef je niet te schillen, de dikkere witte asperges daarentegen wel.
- Snijd de houtachtige voet weg.
- Leg ze voor je begint indien gewenst eerst een uur in koud water.
- Met een dunschillertje schil je de stengels vanaf de top naar beneden zonder de toppen zelf te schillen (die zijn immers mooi voor de garnering).
Wie nog makkelijker wil werken, die kan reeds geschilde asperges kopen…
Nu zijn we daar geen voorstander van wegens het kost je gewoon veel meer geld en met de schillen kan je elke groentebouillon meer groenten – dus meer smaak – geven.
Wie echt veel asperges gaat eten deze lente, die kan de schillen telkens weer in de diepvries bewaren. Heb je zo flink wat schillen verzameld, dan trek je er een bouillon van die je dan weer kan gebruiken als basis voor aspergesoep (in plaats van de traditionele kippenbouillon of groentebouillon voor de vegetariërs).
Hoe verse asperges kopen:
- niet de geschilde asperges kopen 🙂
- alleen glanzende asperges kopen
- kijk aan de onderkant van de stelen: de snijkant moet alles behalve uitgedroogd aanvoelen
- wrijf je de stengels tegen elkaar, dan hoor je een ietwat piepend geluid
Verwerk je asperges meteen: kwestie waarom koop je ze anders supervers aan.
Of schil de asperges en vries ze onmiddellijk in. Makkelijk wanneer je er weer soep van wil maken: gewoon recht uit de diepvries in je soeppot met al kokende bouillon.
Wie maar een paar keer per week uit winkelen gaat, die kan de witte asperges nog een dag of 2 in een ietwat vochtig gemaakte keukenhanddoek in de koelkast bewaren.
Goedkoop en gezonde tips
- BUDGET TIP: wie liefst biologische producten koopt maar het allemaal soms te duur vindt, die moet weten dat voor (in de winter dus) en tijdens de oogst van de asperges geen pesticiden worden gespoten. Dat komt in de klassieke tuinbouw pas na de oogst. Dus is een klassieke asperge vrij van pesticiden? Niet 100% maar vergeleken met andere gewassen die tijdens de ganse groei worden bespoten, zit je met klassiek geteelde asperges best goed.
- BUDGET TIP 2: maak je bijvoorbeeld gekookte asperges (met 1 van deze 5 recepten om asperges te koken), gooi dan het kookvocht niet weg maar vries het in en/of gebruik de volgende keer bij in de aspergesoep: hoe meer zelfgemaakte “aspergebouillon” je zo hebt, hoe minder groentebouillon of kippenbouillon je moet toevoegen.
- BUDGET TIP 3: zoals we hierboven reeds zegden: aspergeschillen niet weggooien maar hergebruiken om bouillon van te trekken.
- Gezonde tip: hier bij de Chinezen wordt gezegd dat asperges goed zijn voor lever en nieren en voor je hersenen. Een ‘no-brainer’ eigenlijk: verscheidenheid van voeding is altijd gezond dus nu ze in seizoen zijn: eet meer asperges!
Recept 1 : Hoe makkelijk een klassieke, witte aspergesoep maken
- een klont hoeveboter
- 1 kleine (witte) ui
- een flinke snuif rotszout
- 1 aardappel
- 1 preistengel: alleen het wit (kwestie van zo wit mogelijke soep te serveren)
- anderhalve kilogram geschilde witte asperges
- (anderhalve liter) bouillon (aspergebouillon zoals in dit recept om aspergesoep van de schillen te maken of groentebouillon)
- (enkele eetlepels) room naar smaak en wens
- Snijd de uien fijn.
- Zet een soeppot op het vuur en doe er een klont hoeveboter in.
- Doe de uien bij de schuimende boter, overstrooi met (1 theelepel) rotszout en laat stoven.
- Snijd de aardappels in stukjes en voeg toe. Roer even om. Let erop dat niets begint te bruinen. Alhoewel bruin wel meer smaken geeft, je wil een zo wit mogelijke soep… dus… naar keuze!.
- Snijd de preistengel en ringetjes en voeg toe. Roer even door elkaar.
- Schil de asperges. Leg ze allen met de top naar 1 kant en snijd de toppen af voor straks de soep te garneren. Snijd de rest van de aspergestengels zo fijn mogelijk. Hoe fijner gesneden, hoe minder draden straks in je mixer of blender (en dus ook hoe minder in je soep). Doe de aspergestukjes (maar dus niet de toppen) bij in de soeppot en roer goed om.
- Voeg bouillon toe tot alle groenten onder staan, breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen onder deksel.
- Zet de staafmixer erin tot je een smeuïge, fijne soep hebt. Voor een fijner resultaat gebruik je een blender: het geheime keukenwapen waarmee Sandra Bekkari soepen en sausen maakt.
- Voor de kleur, extra romigheid en feestelijke smaak roer je er nog wat room door. Proef en voeg naar smaak meer rotszout en witte peper toe.
- Zet de pot terug op het vuur, voeg de aspergetoppen toe en kook deze naar wens. Beetgaar zoals mijn schoonzus dat doet of superzacht voor wie vind dat he aspergesoep vooral moet kunnen drinken.
Recept 2: Hoe een nog meer makkelijke aspergesoep maken van verse asperges
Met nog minder ingrediënten, dus nog minder werk!
Bovenstaand recept is a la Sandra Bekkari: zijnde een soep (of saus) die ze typisch indikt doordat er gewoon flink wat groenten in worden gepureerd. Bovendien zorgt een aardappel steeds voor een extra romige binding zonder dat je room moet toevoegen.
In onderstaand recept laten we al deze soepgroenten weg en werken we alleen met asperges: dus flink wat minder stappen en flink wat minder werk. Om de soep alsnog romig te maken gebruiken we zoals het woord romig al doet uitschijnen: flink wat room 🙂 Belangrijk: de asperges hebben steeds minstens een half uurtje tijd nodig om gaar te pruttelen!
Smakelijk!
- 1 klont hoeveboter
- 1 witte ui
- 1 kg witte asperges
- 2 liter kippenbouillon
- naar wens flink wat room (400-500 ml)
- naar smaak en wens: vers geperst citroensap
- naar smaak en wens: witte peper, rotszout en nootmuskaat
- Witte ui fijnsnijden.
- Smelt je klont boter in een soeppot en begin er de fijngesneden ui in aan te stoven.
- Schil de asperges, houd de toppen apart, snijd de rest fijn en stoof mee aan.
- Giet er de bouillon over, breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen.
- Pureer met een staafmixer en voeg 400 ml room toe. Proef en breng verder op smaak met peper, rotszout, nootmuskaat en indien gewenst vers geperst citroensap. Voeg indien je een meer romige aspergesoep wil nog wat meer room toe. Voeg de toppen toe en pruttel op een zeer zacht vuurtje naar wens gaar.
Een reactie achterlaten