Maak rijke, romige panna cotta met een frisse variant op het klassieke basisrecept of kies uit de alcohol recepten Jeroen Meus… zodat je steeds een snel maar indrukwekkend Italiaans dessert zal serveren waar ieder gegarandeerd van zal genieten.
En je hebt er niet meer dan 5 ingrediënten voor nodig, klassiek maar 4: room, suiker, een smaakmaker naar wens en gelatine. Voor een uiterst frisse toets voegen wij karnemelk toe… Plus klaar in 15 minuten (je koelkast doet de rest), dus ideaal voor op deze site!
Wat is panna cotta?
Uit het Italiaans naar het Nederlands vertaalt het als “gekookte room”. Het is een supersimpel Italiaans dessert waar een ietwat aangezoete room met gelatine tot een soort van pudding wordt ingedikt. Het leuke is dat je er makkelijk voor het opstijven snel allerhande smaken en ingrediënten kan aan toevoegen.
De vertaling kan wat misleiden: het is niet de bedoeling de room volle bak te laten koken. Van zodra je de suiker en de gelatine makkelijk kan laten oplossen in de room, is je temperatuur hoog genoeg.
Ons onderstaand omkaderd recept met karnemelk, is iets dat culinair tussen een panna cotta en een bavarois ligt:
- panna cotta is dus alleen room met gelatine,
- bavarois is melk met eierdooiers en gelatine, waardoor dan opgeklopte room wordt gespateld.
Dus de karnemelk maakt het compleet uniek 🙂 Ideaal voor wie een niet zo zwaar nagerecht wil maken of voor wie calorieën telt! Het zuur in de botermelk geeft het dessert net dat ietsje meer frisheid en smaak dan gewoon de room te verdunnen met volle melk. Wie authentiek wil blijven, die gebruikt dus in onderstaand recept geen botermelk maar alleen room.
Klassieke panna cotta:
- wordt op smaak gebracht met vanille of koffie
- wordt overgoten met Amaretto of Marsala wijn
- stijft op in een vormpje, welk dan wordt omgekeerd alvorens dus zonder vormpje te serveren.
Wie het zichzelf echter makkelijk wil maken, die giet de panna cotta gewoon in kleine serveerglaasjes. Dit brengt direct 2 voordelen met zich mee:
- geen geknoei met het ontvormen (al vermelden we in het recept hieronder hoe je zonder problemen je dessert uit de vorm zal halen)
- je kan er makkelijk nog wat extra fruit bovenop serveren
- je kan de glazen wat schuin zetten tijdens het opstijven, zodat de top dus niet recht opstijft. Giet er dan een donker gekleurde fruit puree over, zodat het contrast en de schuine streep mooi geaccentueerd wordt.
Tips om met gelatine te dikken:
- laat gelatine niet koken (agar-agar moet je dan weer wel koken voor het beste resultaat)
- wie vers fruit of alcohol (rum) wil gebruiken, die voegt deze ofwel bij de room en laat ze een tijdje meekoken. Ofwel voeg je ze net voor het serveren toe: kwestie van de gelatine niet langzaam te laten verwateren.
Makkelijk ontvormen: Wil je je dessert zonder kommetje noch glaasjes serveren, smeer dan het kommetje eerst in met smaakloze olie (arachideolie bijvoorbeeld) alvorens je pudding in potjes te gieten. Na opstijven snijd je met een mes rondom de rand van het kommetje . Zet het kommetje een 5tal seconden in een bad met heet water, zet er een serveerbordje op en draai het geheel om: je dessertje zal mooi uit het kommetje op het bord glijden.
Verschillende vormpjes…
Wil je fruit met sap bovenop je panna cotta serveren (bijvoorbeeld fruit uit de diepvries, passievrucht, gemengd fruit uit een blikje)? Kies dan voor een vorm met een bodem die bol staat. Omgekeerd zal je zo dus bovenaan je dessertje een kleine holte overhouden, waar je het sap of puree in kan scheppen.
En weet dat ze bij Tupperware en vroeger alvast ook bij Blokker panna cotta vormpjes verkopen met zowel bovenaan als onderaan een deksel. Dus ontvormen wordt zo makkelijk als een biscuit uit een springvorm halen 🙂 Ook online kan je ze bestellen, zoek bijvoorbeeld bij Bol.com naar Panna Cotta set (wel wat duurder dan bij de Blokker).
Doe meer inspiratie op met 1 van de recepten hieronder van Jeroen Meus of onze versie met vers passiefruit.
Panna cotta van Jeroen Meus
Room, suiker + smaakmaker dus. Jeroen speelt vervangt deels room met iets anders en speelt met de smaakmakers waarvan eerst onze favoriet met passievrucht (wegens geen alcohol en passievrucht in pudding (of drank!) smaakt superlekker!):
- 300 ml room
- 300 ml volle melk
- 180 gram suiker (wat flink zoet is om de zure passievruchten te compenseren)
- 2 vanillestokjes
- 8 rijpe (dus volop gerimpelde) passievruchten
- 5 gelatineblaadjes (flink wat gelatine want Jeroen laat het passiefruit niet flink doorkoken)
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Verwarm in een sauspot de melk met de room, de suiker en de stokjes + zaadjes van de vanille.
- Snijd de passievruchten halfdoor, lepel het vruchtvlees en de zaadjes mee in de sauspot en zet er even de staafmixer in zodat het vruchtvlees goed door de room gemengd wordt. Laat naar wens even trekken.
- Doe dan het mengsel door een zeef in een andere sauspot.
- Zet alles weer op een matig vuur, knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en roer door de passieroom tot de gelatine opgelost is.
- Giet in potjes en laat opstijven in de koelkast.
Jeroens pannacotta met rode bosvruchten, rode wijn en crème de cassis!
De volgende 3 recepten zijn met alcohol, soms mee in het dessert (wat maakt dat de gelatine minder zal opstijven) en deze keer alcohol in de vruchtensaus apart bij het dessert geserveerd.
- !Voor de panna cotta
- 8 gram gelatineblaadjes
- 500 ml room + 100 ml volle melk
- 120 gram griessuiker
- 2 pakjes vanillesuiker
- 2 vanillestokjes
- !Voor de vruchtensaus
- 300 ml rode wijn
- 100 ml crème de cassis
- 50 gram griessuiker
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 100 gram frambozen of kersen
- 150 gram aardbeien
- 100 gram blauwe bessen
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Breng in een pot aan de kook: 500 ml room met 100 ml vole melk, 120 gram griessuiker, vanillesuiker plus zaadjes en stokjes vanille.
- Neem van het vuur en roer er de geweekte, uitgeknepen gelatineblaadjes door. Giet in potjes en laat opstijven in de ijskast.
- Maak dan de vruchtensaus:
- Kook de wijn met de crème de cassis, kaneel, steranijs en griessuiker op (zoals je gluhwein zou maken).
- Jeroen voegt dan pruimen, vijgen en blauwe bessen toe, wij kiezen voor aardbeien en frambozen (of kersen) en blauwe bessen.
- Zet het vuur uit en laat afkoelen. Zet dan mee in de koelkast en serveer bij de ontvormde panna cotta.
Jeroen Meus Meest Makkelijke panna cotta recept zonder de room te koken
- Deze keer mengt Jeroen gewoon room (200 ml) met yoghurt (200ml), vloeibare honing (5 tal eetlepels) en vanillezaadjes (van 2 vanillestokjes).
- Uiteraard de gelatineblaadjes laten weken in koud water.
- Neem een sauspan, giet er wat (niet te veel) Amaretto (jaja, Jeroen kent de klassiekers!) in en los er de uitgeknepen, geweekte gelatineblaadjes (7 gram) in op.
- Roer de opgeloste gelatine goed door de roomyoghurt en giet in glaasjes.
Jeroens advocaat panna cotta
Je zal ondertussen al wel begrepen hebben dat je met dit dessertje eindeloos kan variëren. Deze keer in plaats van gewone room, gebruik Jeroen gelijke delen room, melk en advocaat.
- 8 gram gelatineblaadjes
- 200 ml room
- zelfde hoeveelheid (200 ml) advocaat
- opnieuw 200 ml: volle melk
- 5 eetlepels suiker
- 1 vanillestokje
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Doe zoals altijd de room en melk in een sauspot en breng bijna aan de kook met de suiker en de zaadjes + het stokje van de vanille.
- Los er de geweekte en uitgeknepen gelatineblaadjes in op.
- Neem van het vuur en roer er advocaat door.
- Vul potjes en laat afkoelen in de ijskast.
En wie net zoals wij van passiefruit houdt maar sneller wil werken dan het eerste recept van Jeroen hierboven, die gaat als volgt aan de slag.
Smakelijk en … Laat een reactie wanneer jij dit dessertje anders klaarmaakt of serveert, zodat alle lezers nog meer inspiratie zullen opdoen.
- 180 ml room (van minimaal 40%)
- 75 gram griessuiker
- 375 ml botermelk
- 1.5 theelepels biologisch vanille extract
- 9 gram gelatineblaadjes (3 blaadjes van 3 gram)
- Indien gewenst: 4 rijpe passievruchten (dus flink gerimpeld)
- Wie passiefruit wil serveren, die snijd ze eerst open, lepel vruchtvlees en zaadjes uit het fruit, doe in een diepvrieszakje en leg plat in een zo dun mogelijke laag in de diepvries. Dit maakt de draden van het vruchtvlees bij het
- serveren wat losser: mag wel, moet niet, maar is een handige serveertip.
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Verwarm de room met de suiker op een middelhoog vuur. Het is niet de bedoeling de room te laten koken, het is eerder de bedoeling dat je de suiker opgelost krijgt in je room: dus zo nu en dan omroeren.
- Van zodra de suiker is opgelost en de room bijna kookt, haal je hem van het vuur.
- Wanneer de gelatineblaadjes duidelijk slap zijn geweekt (dus niet meer hard), knijp je het water eruit met je handen en doe bij in de room. Roer goed om totdat alle gelatine is opgelost in de room: je vindt dus geen stukjes
- gelatine meer terug in je room. Lukt het smelten van de gelatine niet, verwarm dan de room op een zeer zacht vuurtje maar laat ZEKER NIET meer koken.
- Moest dat nog niet het geval zijn: draai dan nu je vuur uit. Roer 2 theelepels vanille extract door de room en roer er als laatste de koude karnemelk door.
- Giet in 4 glazen serveerglaasjes en laat stijf worden in de ijskast (dit zal enkele uren duren).
- Ontdooi net voor het serveren het passiefruit (of wie met vers fruit werkt: snijd nu een passievrucht in 2) en lepel bovenop je panna cotta. Smakelijk!
Donna Griesbach
recepten van Jeroen zijn gemakkelijk te maken en hebben creatief alternatieven… om zelf dan op zoek te gaan naar nieuwe lekkere toetsen die jezelf kan geven.
Thanks Jeroen!
OnsKookboekRecepten Op Facebook
Dank Donna, ook in naam van Jeroen 🙂
Al jouw creatieve toetsen zijn welkom!
Warme groeten
De Smedt Karl
Heel lekker Jeroen.
Maar ik heb toch een probleempje: Bij het ontvormen blijkt dat bijna alle vanillezaadjes onderaan liggen.
Hoe kan ik dat voorkomen?
Mvg,
Karl
OnsKookboekRecepten Op Facebook
Makkelijkste manier om dit te voorkomen is vanillezaadjes in het recept vervangen met biologisch vanille extract.
Of: maak zelf vanille-extract met dit recept.