Pastinaakpuree maken met en zonder aardappelen: altijd een makkie!
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Pastinaakpuree maken met en zonder aardappelen: altijd een makkie! Recipe Type : Puree Cuisine: Klassiek, Glutenvrij, Met Paleo Dieet Versie hierboven Author: https://www.makkelijkerecepten.com Prep time: 25 mins Cook time: 20 mins Total time: 45 mins Serves: 4 Makkelijk je perfecte pastinaakpuree maken met en zonder aardappelen? Je doet dat met 1 van deze recepten + 10 tips om de lekkerste en luchtigste puree of goed stevige stoemp te maken.
Website:
Soort recept: Puree, Stoemp, Stamppot
Cuisine: Klassiek, Glutenvrij, hierboven ook paleo en De Voedselzandloper versies
Serves: 4
Ingrediënten
Max 5 ingrediënten
 • Voor pastinaakstoemp of pastinaak stamppot: de helft pastinaak en de helft aardappels
 • Voor pastinaakpuree: ¾de pastinaak en ¼de aardappels
 • naar smaak muskaatnoot
 • hoeveboter (richtlijn: 50 gram per kilogram puree)
 • room en/of melk (richtlijn: 125 ml per kilogram puree)
Wat je altijd in huis zou moeten hebben:
 • peper en rotszout
 • olijfolie om te bakken. (Bakken kan uiteraard ook met hoeveboter, maar olijfolie behoort tot onze ingrediënten die we nooit bij de MAX 5 ingrediënten tellen. De andere 4 die we nooit meetellen zijn: peper, rotszout, extra vrgin olijfolie (van eerste, koude persing) voor salade en een lekkere, niet te harde azijn zoals echte balsamico azijn)
Bereiding
 1. Schil de aardappels. Snijd in gelijke stukken en doe in een kookpot met koud, gezouten water. Wie wil kan er nu ook al peper en muskaatnoot aan toevoegen. Breng aan de kook en laat onder deksel een 15tal minuten gaar koken.
 2. Was al het zand van de pastinaak. Snijd eventuele bruine plekken weg. Snijd de dunne voet af en snijd deze al in blokjes. Halveer de rest van de wortel 2 keer in de lengte. Verwijder eventueel de vezelige, meer donkere kern. Snijd wat je overhoud in blokjes van gelijke grootte. Doe in een brede hoge pot (waar straks de aardappels mee in kunnen) een flinke scheut olijfolie en warm op. Voeg hierbij de stukjes pastinaak, kruid met peper, rotszout en muskaatnoot en laat even bruin aanbakken. Voeg er dan wat water aan toe zodat de stukjes bijna half onder water staan. Breng aan de kook en laat onder deksel verder gaar pruttelen (een 10 tal minuten). Dan weer het deksel van de pot zodat het water kan verdampen en je zo het water weg zal koken.
 3. Giet de gare aardappels af. Zet de pot weer op een klein vuurtje en schud zo nu en dan op, zodat al het water verdampt. Zo houdt je geen natte, blinkende maar wel bloemerige, droge aardappels over. Minder water is dus meer smaak en meer stevigheid.
 4. Wie minder aardappels dan pastinaak gebruikt, die doet ze even door de passe-vite (roerzeef).
 5. Nu naar wens kruiden met peper, rotszout en nootmuskaat en er voldoende hoeveboter en room/melk door mengen tot je blij bent met de structuur van je pastinaakpuree. Begin met een beetje boter en melk. Wat te weinig is kan je altijd toevoegen, wat teveel is kan je nooit meer uit de puree halen! Goed mengen met een vork of met een handgarde.. Niet alleen voor de armspieren maar vooral voor een lichtere, luchtigere puree! Serveert lekker met verse, fijngehakte groene kruiden uit de tuin.
Recipe by Makkelijke Recepten at https://www.makkelijkerecepten.com/pastinaakpuree/